Uzmanından ‘yaşlanma karşıtı 13 besin' önerisi
Uzmanından ‘yaşlanma karşıtı 13 besin' önerisi
Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücre hasarını önlediğini ve yaşlanmayı yavaşlattığını vurguladı.
Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücre hasarını önlediğini ve yaşlanmayı yavaşlattığını vurguladı. Hücrelerin enerji elde etmek, tamir olmak, büyümek ve çoğalmak için önemli olduğunu belirtti. Hücre yaşlanmasının doku veya organ yaşlanması ile eşdeğer olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücrelerin daha çok enerji üretmesine ve daha az atık madde biriktirmesine yardımcı olduğunu belirtti.
Vücudu 'zırh' gibi koruyan besinleri sıralayan Dr. Can, şu besinleri önerdi:
-
Su: Vücudun tüm hücrelerinin enerji elde etmesi ve atık maddeleri atması için en temel ihtiyaçtır. Cildin canlı görünmesini ve kırışıklıkların önlenmesini sağlar. Günde en az 2 litre su tüketmek önemlidir.
-
Ceviz: Bitkisel omega-3 kaynağıdır. Beyin sağlığı ve bağışıklık sistemini destekler, cilt yapısının gerginliğini korur.
-
Avokado: Birçok vitamin ve mineral içerir, atık maddelerin atılmasında rol oynar ve cildin nem dengesini korur.
-
Yeşil Çay: Yüksek antioksidan içeriğiyle cilt hastalıklarına karşı korur ve cilt lekelerinin oluşumunu önler.
-
Elma: Kolajen aktivitesini artırarak ciltte sarkma ve kırışıklıkları önler, saçlarda kırılma ve yıpranmayı azaltır.
-
Üzüm: Özellikle üzüm çekirdeğindeki resveratrol antioksidan içeriğiyle bağışıklığı güçlendirir ve cildi sıkılaştırır.
-
Soğan-Sarımsak: Güneşin zararlı etkilerine karşı cildi korur, hücre yenilenmesini destekler.
-
Domates: Cildin pürüzsüz kalmasına yardımcı olur.
-
Koyu Yeşil Sebzeler (Ispanak, Brokoli, Marul vb.): Yüksek folik asit içeriğiyle cilt gerginliğini korur ve selülit oluşumunu önler.
-
Kabuksuz Meyveler (Vişne, Çilek, Kızılcık, Yaban Mersini, Ahududu, Böğürtlen): Antioksidan bakımından zengin, cilt sağlığını destekler ve hasarlı hücreleri yeniler.
-
Bitter Çikolata: Kakao çekirdeği içerdiği antioksidanlarla cilt sağlığını destekler. Ancak, arıtma sürecinden kaçınılmalıdır.
-
Balık: Omega-3 içeriğiyle kalp sağlığını destekler, cildin genç kalmasına yardımcı olur.
-
Yoğurt: Suyunda bulunan riboflavin cilt yenileyici etkiye sahiptir, antiaging özelliği yüksektir.
Bu besinleri düzenli olarak tüketmek, hücrelerin sağlıklı kalmasına ve yaşlanmanın yavaşlamasına yardımcı olabilir.Dermatoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücre hasarını önlediğini ve yaşlanmayı yavaşlattığını vurguladı. Hücrelerin enerji elde etmek, tamir olmak, büyümek ve çoğalmak için önemli olduğunu belirtti. Hücre yaşlanmasının doku veya organ yaşlanması ile eşdeğer olduğunu aktaran Dr. Öğr. Üyesi Derya Can, düzenli ve sağlıklı beslenmenin hücrelerin daha çok enerji üretmesine ve daha az atık madde biriktirmesine yardımcı olduğunu belirtti.