Aydın'ın başarılı Çocuk Cerrahisi Op. Dr. Bülent Azman ile, çocuk hastalıkları alanında bir söyleşi yaptık

Aydın'ın başarılı Çocuk Cerrahisi Op. Dr. Bülent Azman ile, çocuk hastalıkları alanında bir söyleşi yaptık

Ebeveynler, çocuklarının sağlıklı büyüme ve gelişimini sağlamak için birçok konuda rehberlik ararlar. Bu nedenle, çocuk doktorlarının rolü büyük bir önem taşır.

Op. Dr. Bülent Azman, çocuklara yönelik sağlık sorunlarıyla ilgili deneyimlerini ve görüşlerini bizlerle paylaştı.

Sağlık konularına ilgi duyan herkesin, çocuklarının sağlığına katkıda bulunmak için bu söyleşiyi okumasını tavsiye ediyoruz. 

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

2007 yılından bu yana, 16 yılı çocuk cerrahi olmak üzere 23 yıllık doktorum. Geçen sene muayenehanemizi açtık. Sünnet gibi lokal işlemlerimizi bu muayenehanede, daha büyük ameliyatlarımızı özel hastanede yapıyoruz.
Aydın’da yeni sayılabilecek bir kliniğiz. Şimdiden bir hasta portföyümüz oluşmaya başladı. Gayet güzel geri dönüşlerimiz var. Kliniğimize gelen herkesin memnun bir şekilde döndüğünü görüyoruz.
Fıtık, inmemiş testis, hipospadias gibi çocuk cerrahisinde sıklıkla karşılaştığımız rahatsızlıkların ameliyatlarını da yapmaktayım.

Neden doktorluk mesleğini tercih ettiğinizi sorsak?
Bizim dönemimizde üniversitede en başarılı olan bölümler Tıp Fakültesi ve Teknik Üniversitelerin Mühendislik bölümleriydi. Küçüklükten beri doktor olma hevesim vardı. Tıp Fakültesi'nde, 5. sınıfta seçmeli stajımda çocuk cerrahisi alanını seçtim ve staj dönemim oldukça keyifli geçti, bana çok şey kattı. Staj dönemimde  ilk sünnet operasyonumu yaptım. TUS sınav tercihimi de çocuk cerrahisi olarak seçtim. 

Mesleğinizin kendine özgü zorlukları nelerdir?
Bizim zorluğumuz, belirli bir mesai saatimizin olmaması. Şu anda özel kliniğimiz olduğu için gece mesaimiz pek fazla olmuyor. Çankırı’da 15 sene uzman olarak çalıştığım dönemde, gecemiz gündüzümüz olmazdı ve bu çok yorucuydu. Zorluk olarak; çocukların derdini anlatamaması olarak düşünülüyor, aslında çocuklar bizlere dertlerini anlatabiliyorlar.
Velilerin bize anlattığı bulgu ve şikayetlerden, biz de teşhisleri koyabiliyoruz. Tanı koymak ve tedaviyi planlamak, bizim için zor değil. Sadece ailelere ameliyat gibi zaruri bir durumu açıkladığımız zaman, haliyle panik oluyorlar. Bizim en zor kısmımız ailelere ameliyat durumunu anlatıp, onların güvenini kazanmak. Ama bu konuda bu zamana kadar herhangi bir sorun yaşamadık. 

Çocuklarla nasıl iletişim kuruyorsunuz?
Ben çocukları çok severim. Benimde 9 ve 12 yaşlarında iki tane kızım var. Çocuklarla iletişimim gayet iyidir. Çocukların oyuncak, spor gibi ilgi alanlarını konuşarak anladığımız zaman, onlarla iletişimimiz daha iyi oluyor. Bebeklerle anlaşmak daha kolay; onlara iki güldüğümüz zaman zaten onları tavlamış oluyoruz :) Çocukların ilgi kanalını bulmak gerekiyor.

Sizce Aydın'da, aileler tarafından bu kadar tercih edilme sebebiniz nedir?
Bana gelen geri dönüşlerden gördüğüm kadarıyla; güleryüzlü ve güven veriyor olmamdan aileler çok memnun. Biraz da elim çabuktur. Her şeyi hızlı olarak çözümlendiririm. 

Kliniğinizin tedavi olanakları nelerdir?
Sıklıkla yaptığım işlemler, lokal anesteziler ve sünnettir. İkinci plan olarak kabızlık tedavisi yapıyoruz. Çünkü Türkiye’de kabızlık çok sık görülen bir rahatsızlıktır.
Kız çocuklarda bebeklikte görülen labial füzyon (genital yapışıklık) rahatsızlığını tedavi ediyoruz. Dil bağı dediğimiz dilin altındaki bağ bazen fazla ileriye yapışık olur, bu da emmekte ve konuşmakta zorluk yaratabilir. Bunun dışında kese dikişleri ve lokal anestezi gibi işlemleri de kliniğimizde yapıyoruz. 

Doktor olmadığı halde sosyal medya üzerinden bilgiler yayınlayanlar hakkında ne düşünüyorsunuz? 
Sosyal medyadan bilgi almak çok yanlış, başkasına iyi gelen şey size iyi gelmeyebilir. Geçenlerde bu konuyu bir hastamla da konuştuk; komşusuna kabızlık için kayısı iyi geliyormuş. Başkasının kabızlığı kayısı ile çözümlenebilecek boyutta olabilir ama çocuğunuzun vücudundaki durumu bilmeden tedavi etmeye çalışmak çok yanlış. Biz bu yüzden bu kadar sene okul okuyoruz. Veya eskiden devlet memurları da sünnet yapıyordu ama asıl iş sünnet derisini kesmek değil, çocuğu o psikolojiye sokabilmek, oluşan komplikasyonlarla başa çıkabilmek. Aldığımız eğitimlerin sebebi budur.
Sosyal medyada çok fazla bilgi kirliliği var. Doktorların haricinde kimseye güvenmemelerini öneriyorum. En kötü doktor, o bilgi kirliliği yaratan kişiden bile daha iyidir. 

Çocuklara sünnet kaç yaşında yapılmalıdır?
Biz en çok, sünneti bebeklik döneminde öneriyoruz. Bu da 6 aylık ve 1 yaş arasında, kliniklerde çok rahatlıkla yapılıyor. 2 yaşına kadar sıkıntısız bir şekilde sünnet işlemi yapılabiliyor. 3-4 ve 5 yaşlarında biraz daha aile desteği isteniyor. Sadece lokal anestezi kısmında canı acır fakat sünnet olma psikolojisi daha zor atlatılıyor. Şu dönemde aileler ve çocuklar daha bilinçli olduğu için fazla sorun yaşanmıyor. 

Çocuklarda kasık fıtığı nedir, tehlikesi var mıdır?
Erişkinlerde de fıtık görülüyor ama aynı şey değil. Kasıktaki kanalın açılması ile oluşuyor ama onlarda yama dediğimiz prostetik materyel konuluyor. Ama biz çocuklarda o açıklığı dikiş ile kapatıyoruz, vücuda yabancı madde koymuyoruz. Kasık fıtığı tehlikelidir çünkü karın içindeki organlar açık kısma girerse, orada sıkışıp boğulabilir. Çocuklarda kasık fıtığını gördüğümüz zaman en kısa zamanda tedavi etmemiz gerekiyor. Hayati tehlikesi olabilir. 

Sizce çocuklarımızın bağışıklığını nasıl korumalıyız?
Çocukların bağışıklığını, düzenli beslenme ile korumalıyız. İlk 6 ay sadece anne sütü ve 2 yaşa kadar anne sütü desteği ile devam edilmesi gerekiyor. Bunun yanında vitamin, protein desteği gerekiyor. Doktor bilincinde vitamin destekleri alınabilir. Her ürün çocuğa uygun değildir. Genel olarak sağlıklı, evde her şeyi yiyebilen bir çocuğa ekstra vitamin desteği vermeye gerek yoktur. Bir de tabiki, aşıları muhakkak yaptırmak gerekiyor. 

İnternette satılan gıda takviyeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
İnternette satılan ürünler daha ucuz olduğu için tercih ediliyor. Ama internette satılan, içeriklerini bilmediğimiz hiçbir ürünü tercih etmemeliyiz. Doktor veya eczaneden takviye alınması daha doğru olur.

........................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Bu röportajda, çocuk sağlığı konusunda birçok önemli konuyu ele aldık. Çocuk sağlığı ve çocuk hastalıkları hakkında doğru bilgiye sahip olmak, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerine ve gelişmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmelerini sağlamak için önemlidir.

Sağlıklı çocuklar, sağlıklı bir toplumun temelidir. Bu nedenle, çocuk sağlığı konusunda farkındalığın artması, bilimsel bilgiye dayalı doğru bilgilerin paylaşılması ve çocukların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için gerekli olan koşulların sağlanması büyük önem taşır.