İstanbul Havalimanı elektriğini güneşten karşılayan ilk havalimanı olacak
İstanbul Havalimanı elektriğini güneşten karşılayan ilk havalimanı olacak
İGA İstanbul Havalimanı, elektrik ihtiyacının tamamını Eskişehir'de kurulacak güneş enerjisi santralinden (GES) karşılayarak bu alanda bir ilke imza atacak.
İGA Havalimanı İşletmesi AŞ, Eskişehir Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi kapsamında yaklaşık 3 milyon metrekarelik bir alanda 199,32 megavat gücünde bir güneş enerjisi santrali kurmaya başladı. Bu projede toplamda 439 bin adet fotovoltaik (PV) panel kurulacak. Yıllık 340 milyon kilovatsaat enerji üretme hedefiyle tasarlanan GES, İGA İstanbul Havalimanı'nın tüm elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayan dünyadaki ilk havalimanı olma özelliğine sahip olacak.
Projenin yıl sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor ve bu amaçla 212 milyon avroluk bir yatırım yapıldı.
İGA İstanbul Havalimanı Üst Yönetici Vekili Selahattin Bilgen, "odağımız dünya, hedefimiz gelecek" felsefesiyle sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamanın en önemli hedefleri arasında olduğunu belirtti.
2050 Net Sıfır Karbon Emisyonu taahhüdü kapsamında Eskişehir GES projesini geliştirdiklerini belirten Bilgen, "Bu GES'in kurulumuyla 105 bin 996 ton eşdeğer karbondioksit sera gazı emisyonunu önlemeyi hedefliyoruz. Bu sayede küresel ısınma ve iklim değişikliğinin endişe verici sonuçlarını hafifletmek istiyoruz. Proje sadece enerji dışa bağımlılığını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda temiz enerji kullanımının yaygınlaşması açısından da son derece önemlidir." şeklinde konuştu.
Bilgen, temiz enerji, ekonomik kalkınma, ve toplumsal refah gibi konuları öncelikli olarak ele alarak gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedeflerine odaklandıklarını belirtti. "Sera Gazı Protokolü'nde belirlenen İGA İstanbul Havalimanı'nın Kapsam 1 ve Kapsam 2 karbon emisyonlarının 2030'da yüzde 45, 2040'ta yüzde 73 oranında düşürülmesi öngörülürken, çevresel sürdürülebilirlik çabalarını güçlendirip, Kapsam 3 emisyonlarını azaltma hedefleri doğrultusunda karbonsuzlaştırma teknolojileri, sürdürülebilir yakıtların tedariki için altyapı desteği, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji gibi ana stratejilere odaklanmayı planlıyoruz." şeklinde konuştu.
Atık suların peyzajda kullanımıyla ilgili olarak Bilgen, atık dönüşüm çalışmalarıyla atıklardan kaynaklanan emisyonların yüzde 50 azaltıldığını ve araç filolarının kademeli olarak elektrikli araçlara dönüşümü gibi somut adımlar attıklarını ifade etti. "Bu adımlarla geçen yıl toplam enerji tüketimimiz yüzde 10,7 azaldı. Havalimanımızda kullanılan suyun yüzde 30'unu geri kazanılmış sulardan sağladık ve su ayak izimiz bir önceki yıla göre yüzde 5 azaldı. Atıkların yüzde 35'ini geri dönüştürerek ülke ekonomisine yeniden kazandırdık." dedi.
Bilgen, oluşan atık sularının atıksu kanalizasyon altyapı sistemiyle toplandığını, günde 15 bin metreküp kapasiteli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtıldığını ve geri kazanılan suyun peyzaj sulamasında kullanıldığını açıkladı. "Böylece havalimanımızda kullanılan suyun yüzde 35'i geri kazanılmış kaynaklardan sağlanıyor ve geri kazanım oranını artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.
Havalimanından toplanan atıkların da Katı Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisi'ne gönderildiğini belirten Bilgen, "Tesise gelen tüm atıklar tartılarak, yarı otomatik ayrıştırma sistemiyle ayrıştırılıyor. Tehlikeli atıklar ise Tehlikeli Atık Geçici Depolama Sahası'nda depolanıyor ve lisanslı geri kazanım ve bertaraf firmaları tarafından işlem görüyor. Evsel atıklar yakma tesislerinde, organik atıklar ise biyometanizasyon ve kompost tesislerinde değerlendirilerek döngüsel ekonomiye katkı sağlıyoruz. Bu uygulamalar sayesinde atıkların yüzde 34'ü geri kazanılıyor." şeklinde konuştu.