EKODOSD, Aydın’da yetişen küçük çan çiçeğine dikkat çekti
EKODOSD, Aydın’da yetişen küçük çan çiçeğine dikkat çekti
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, küçük çan çiçeklerine de ev sahipliği yapan Şarlak Bölgesi’nin korumaya alınması gerektiği çağrısında bulundu.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, dünyada sadece Aydın’ın Söke ilçesinde yetişen ve ‘kritik derece tehlike altında’ statüsünde olan küçük çan çiçeklerine de ev sahipliği yapan Şarlak Bölgesi’nin bütüncül olarak korumaya alınması gerektiği çağrısında bulundu.
Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra endemik bitkileriyle de dikkatleri üzerine çeken Aydın’ın Söke ilçesinde yetişen küçük çan çiçekleri, açarak görsel şölen oluşturmaya başladı. Bu çerçevede harekete geçen EKODOSD, dünyada ve Türkiye’de sadece Söke’nin Kemer Dağı’nda yayılış gösteren küçük çan çiçeklerine de ev sahipliği yapan Şarlak Bölgesi’ne dikkat çekti. Söke’nin doğal peyzajı için Şarlak Bölgesi’nin bütüncül olarak korunması gerektiğine vurgu yapan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü; “Şarlak Bölgesi mağaralarındaki kültürel değerleri ve eşsiz jeolojik yapısıyla bir ekoturizm destinasyonu haline dönüştürülmelidir" dedi.
“Özel korumaya alınmalı”
Çevresel tehditler dolayısıyla küçük çan çiçeği bitkisinin geleceğinin tehdit altında olduğunu belirten Başkan Sürücü; “Söke’nin en önemli endemik türünün yaşam alanı olan Kemer Dağı’nda, bitkinin yok olmasına neden olacak ve Söke’nin doğal peyzajını bozacak faaliyetlere izin verilmemelidir. Dünyada ve Türkiye’de sadece Söke’de ve küçük bir bölgede yetişen bu harika bitkiye, tüm Sökeliler sahip çıkmalı ve tüm kurumlarda korunması için çaba göstererek, alanın ekolojik hassasiyetine dikkat etmelidir. Bitkinin dağılım alanlarından biri de eski yıllarda bahar aylarında Sökeliler’in çocuklarıyla gelerek, Kemer Dağı’nın yükseltilerinden coşkuyla akan Şarlak olarak bilinen şelalenin olduğu bölgedir. Suyun burada oluşturduğu zengin ekosistem tüm canlılarla birlikte yıllarca insanları da buraya çekmiştir. Çocukların çimlerin üzerinde koşarak oynadığı, annelerinin akşamdan yaptığı yemeklerin yendiği, erkeklerin güreş tuttuğu, okul çocuklarının doğa gezisi yaptığı, kuşların cıvıldadığı, kelebeklerin uçtuğu, kurbağaların yüzdüğü, akan suların etrafında bahar çiçeklerinin güzelliklerinin sergilendiği bu alanda geçmiş tarihin izleri sadece o dönemi yaşayan Sökeliler’in hatıralarında kalmış. Şarlak alanında sular akmayınca, boş bir meydan olarak alan adeta bir ardiye yerine dönüşüp farklı dönemlerde çeşitli faaliyetlere mekan olmuştur. Söke geçmiş tarihinde önemli yeri olan Şarlak Bölgesini bütüncül olarak özel korumaya alınmalı, başta küçük çan çiçekleri gibi doğal güzellikleri, Şarlak mağaralarındaki kültürel değerleri ve eşsiz jeolojik yapısıyla bir ekoturizm destinasyonu haline dönüştürülmelidir" dedi.
Aydın HABERİ