Alamut sakinleri Jeotermal santraline karşı tek ses
Alamut sakinleri Jeotermal santraline karşı tek ses
Aydın'ın Bozdoğan ilçesine bağlı olan ve doğal güzellikleriyle ünlü Alamut Köyü, jeotermal enerji santrali projesine karşı bir araya geldi.
Tarım Toprağına Dokunma!
Köyün zeytinlikleri, incir bahçeleri ve tarımsal alanları, kurulması planlanan jeotermal enerji santralinin getireceği olası zararlar sebebiyle endişe kaynağı oldu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan proje, köylülerin büyük tepkisini çekti. Alamut halkı, tarımsal üretimin ve doğal yaşamın zarar göreceği endişesiyle jeotermal enerji santrali projesine karşı güçlü bir mücadele yürütüyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinde 13.02.2024 tarihinde yapılan duyuruda şu ifadeler geçmektedir;
“AYDIN il BOZDOGAN, ilce Alamut Mahallesi, Boykesiği ve Bozburun Mevkii, 148 Ada 14-15-16 Nolu Parseller ve 149 Ada 4-5 Nolu Parseller mevkiinde ZORLU JEOTERMAL ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİMİ A.Ş. tarafından yapılması planlanan NAZİLLİ DİRACIK (50 MWm/50 MWe) JES projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED Genel Formatına uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler AYDIN Valiliğine (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
Alamut Köyü'nün muhtarı Hasbi Şen, konuyla ilgili şunları söyledi: "Bizim için tarım ve doğa her şeyden önemli. Jeotermal santralin kurulması demek, yıllardır emek verdiğimiz tarım topraklarının yok olması demek. Hem ekonomik hem de çevresel açıdan büyük kayıplar yaşayacağız."
Alamut Köyü halkından olan Tıp ve Moleküler Tıp uzmanı, Müfettiş Eğitmeni Hasan Cem Ataş ve Tübingen Üniversitesinde Doktorasını yapmakta olan Moleküler Biyoloji Uzmanı Doc. Melis Girbaş’ın yaptığı açıklamaya göre ; "Bu proje sadece Alamut köyünü değil Nazilli , Bozdoğan ve tüm çevre köylerini de etkileyecek. Jeotermal atık sularının kurulacak santralin 500 metre altındaki Akçay ‘a karışması halinde bütün Büyük Menderes Ovası’da bu atıklara maruz kalacak.’’
Köylüler, jeotermal enerji santrali projesinin çevresel etkileri ve tarımsal üretime vereceği zararları konusunda yetkililerin duyarlı olmalarını ve doğal yaşamı korumak adına adımlar atmalarını talep ediyor.
Öte yandan, proje sahipleri ve destekleyicileri ise jeotermal enerjinin temiz ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olduğunu savunarak, projenin bölgeye ekonomik katkı sağlayacağını öne sürüyor.
Alamut Köyü sakinleri, jeotermal enerji santrali projesine karşı verdikleri mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini belirtiyor.
Alamut Köyü sakinleri, jeotermal enerji santrali projesine karşı hukuki mücadelede destek arayışında. Avukatlar Tülin Kahyaoğulları, Hüseyin Korkmaz, Servet Türkmen, Mehmet Özpehlivan, Burcu Madran Yıldırım, Hüseyin Yıldız, Hüseyin Yüksel Biçen ve Hüseyin Yıldız (Yılmaz Köyünden), Muğla'dan Mehmet Çilsal köylülerin hukuki haklarını korumak için bir araya geldiler.